Alternatieve functies

1936
Opvanglocatie

In dit jaar werd de quarantaine-inrichting voor het eerst werd ‘bewoond’. Het werd een opvanglocatie voor mensen van wie de huizen werden gereinigd van ongedierte. In totaal verbleven 81 mensen in de inrichting. Zij werden ondergebracht op het quarantaineterrein omdat zij tijdelijk onderdak nodig hadden. 

Drie kinderen uit een kindertehuis raakten besmet met difterie en zij verbleven een aantal weken in de quarantaine-inrichting. In dit geval ging het wel om medische quarantaine, maar het betrof geen quarantaineziekte zoals was vast gelegd in de Besmettelijke ziektenwet. 

1937
Zieke kinderen
1938 – 1939
Joodse vluchtelingen

Tijdens deze periode maakte de Rijksoverheid gebruik van de Rotterdamse quarantaine-inrichting als opvanglocatie voor Joodse vluchtelingen uit Duitsland. Uiteindelijk vertrokken de laatste vluchtelingen in november 1939 toen het nieuwe Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork af was.

Op 6 juni 1940 werd de quarantaine-inrichting in beslag genomen door de Wehrmacht, die het terrein voor militaire doeleinden beschikbaar wilde houden. Dit bleef zo tot aan de bevrijding.

1940 – 1945
Bezetting
1945
Tyfusepidemie
Spijkernisse

Na de bevrijding werden 189 tyfuspatiënten uit Spijkenisse samen met nog acht besmette personen uit Rotterdam verpleegd in de quarantaine-inrichting. Op 31 juli was de epidemie op zijn einde. In totaal waren er achttien mensen overleden als gevolg van deze tyfusuitbraak. 

Vanaf oktober 1945 tot februari 1946 kreeg de quarantaine-inrichting weer een ander doel. Op het terrein werd een post opgericht voor de bestrijding van schurft en luizen. Mensen uit Rotterdam en omstreken konden gebruik maken van de doucheruimten om zich te wassen. 

1945 – 1946
Schurft & Luizen
1946 – 1949
Sanatorium

Vanaf november 1946 begon het Zuiderziekenhuis het quarantaineterrein te gebruiken als sanatorium voor tuberculosepatiënten. De doelgroep hiervoor waren vooral de mannen die uit Duitsland waren teruggekomen met tuberculose, maar ook besmette mensen uit Rotterdam en omgeving verbleven in de quarantaine-inrichting. 

Opvang van dementerende ouderen op het quarantaineterrein. Doordat deze ouderen hier werden opgevangen kwam er weer verpleegruimte vrij in de psychiatrische inrichting Maasoord in Poortugaal. Hierdoor heeft de quarantaine-inrichting Heijplaat bijgedragen aan de oplossing voor het gebrek aan verpleegruimte destijds.

1954 – 1981
Opvang dementerende ouderen
1981 – heden
Kunstenaars

Gekraakt door een groep kunstenaars. Eind jaren ’70 had een aantal kunstenaars al een deel van de leegstaande gebouwen gekraakt. Nadat de inrichting in juli 1981 volledig leeg kwam te staan, werden ook de rest van de gebouwen door de kunstenaars in gebruik genomen als atelier- en woonruimte. Het terrein dient nu nog steeds deze functie, maar er zijn plannen om een congrescentrum te maken van de quarantaine-inrichting. De kunstenaars zouden het terrein dan uiterlijk in 2024 moeten verlaten.