Besluitvorming

Al in 1905 constateerde de Rotterdamse Gezondheidscommissie dat het de stad ontbrak aan een goed uitgeruste quarantaine-inrichting. Dit was een groot gemis, want als er een epidemie zou uitbreken dan konden mensen met besmettelijke ziekten nergens geïsoleerd worden. In 1914 werd in het “Havenplan Pernis” voor het eerst officieel gesproken over de bouw van een modern quarantaineterrein in Rotterdam. Toch duurde het nog zeker vijf jaar voordat het besluitvormingsproces echt op gang kwam. In 1919 kocht de Gemeente Rotterdam de Beneden Heijplaat van de Rijksoverheid. Op dat moment begon de besluitvorming over de quarantaine-inrichting Heijplaat.

Gemeente Rotterdam

Rijksoverheid

1919: Nu de Beneden Heijplaat in het bezit van de Gemeente Rotterdam is, moeten we gelijk beginnen met het ophogen van dit gebied zodat er snel gebouwd kan worden!

1920: De directeur van de GGD heeft gelijk, die nieuwe quarantaine-inrichting moet snel gebouwd gaan worden, maar ik zie helemaal geen plannen voorbij komen! Voordat ik de controle voor het quarantaine-onderzoek van binnenkomende zeeschepen aan het stadsbestuur overdraag wil ik dat er plannen liggen voor de aanleg van het quarantaineterrein op de Heijplaat! 

1921 (juni): @directeurGGD en @directeur-Ontsmettingsdienst bij deze krijgen jullie de opdracht om met een concreet voorstel te komen voor de nieuwe quarantaine-inrichting.

1921 (augustus): Nou de eerste plannen en tekeningen zijn af hoor!

1921: Wacht even hoor, ik had in 1920 al aangegeven dat het misschien wel een goed idee zou zijn om de nieuwe quarantaine-inrichting te combineren met een havenziekenhuis. Laten we die optie eerst nog onderzoeken.

1921: Ik vind het een leuk idee, maar ik ga daar geen geld in investeren. Die kosten zullen toch voor de rekening komen van @CollegevanB&W

1921: Ook wij hebben op dit moment niet de middelen om zowel een havenziekenhuis als een quarantaine-inrichting te financieren. Laten we ons voor nu focussen op het aanleggen van een modern quarantaine-terrein.

1922: Ik wil hier even nogmaals benadrukken dat de quarantainevoorzieningen in Rotterdam echt onvoldoende zijn. Als wij mensen gaan opvangen in de barakken aan de Waalhaven dan lachen ze ons uit in het buitenland.

1922: Ik sluit mij aan bij de Hoofdinspecteur, maar ik vind wel dat er in Rotterdam eerst een quarantaine-arts moet worden aangesteld voordat we het verder gaan hebben over de plannen voor een quarantaine-inrichting 

1924: Per 1 augustus begint dr. Hoesen als quarantaine-arts.

1927: Ik heb net de eerste kostenraming voor de nieuwe quarantaine-inrichting bekeken, maar ik vind de kosten toch wel verschrikkelijk hoog hoor… @CollegevanB&W zouden jullie nog eens naar de plannen willen kijken? Misschien kan er nog bezuinigd worden?

1927: @WethouderFinanciën Bezuinigen is niet meer mogelijk. De plannen voldoen nu ternauwernood aan de eisen van het Staatstoezicht op de volksgezondheid, dus minder kan echt niet.

1928: Prima, maar dan wil ik wel graag weten waarom Amsterdam de helft van de kosten vergoed krijgt van de overheid terwijl Rotterdam maar een derde krijgt…

1928: @WethouderFinanciën dat heeft verschillende redenen. Ten eerste zijn de Amsterdamse barakken van hout, waardoor ze sneller afgeschreven zullen worden. Daarnaast krijgt Rotterdam ook een vergoeding voor de grond. En vergeet niet dat Rotterdam zelf ook belang heeft bij het bouwen van een quarantaine-inrichting.

1928: Akkoord met een rijksbijdrage van een derde van de jaarlijkse kosten.

1929: De kostenraming is allang goedgekeurd. Waar blijven die definitieve plannen voor de bouw van de quarantaine-inrichting Heijplaat? Er zijn nu alweer vijf maanden voorbij gegaan en ik heb nog niks gehoord…

1930: @MinistervanArbeid hier zijn de definitieve plannen

1930 (mei): Ik geef mijn goedkeuring voor deze plannen.

1930 (november): De aanbesteding is rond! Bouwbedrijf J. Huberts uit Dordrecht gaat beginnen met de aanleg van het quarantaineterrein op de Heijplaat!

Uiteindelijk kon de quarantaine-inrichting Heijplaat op 16 augustus 1934 geopend worden door minister Slotemaker de Bruïne. Dr. Feisser, de toenmalige directeur van de GGD, sprak vol bewondering over het nieuwe quarantaineterrein. Volgens hem was het één van de mooiste en modernste complexen in Europa.

Bronnen: Stadsarchief Rotterdam: het Archief van de Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst Rotterdam (GG&GD) en het Archief van de Gemeentesecretarie Armwezen of Armenzaken te Rotterdam